Nico Dezaire

Violist, componist, muziektheoretikus

Vioolles

Contact gegevens :

tel.040-2218360/06-22621092 of nico@nicodezaire.nl

Wil je op een geheel eigentijdse manier leren vioolspelen?

Dat kan bij mij, Nico Dezaire, gediplomeerd viooldocent te Waalre met ruim 30 jaar ervaring en auteur van succesvolle vioolmethodes. Ik heb onlangs een nieuwe methode, "Vioolwereld" geschreven en uitgebracht waarmee op een speelse maar gedegen manier viool geleerd kan worden. Daarin leer je eerst viool spelen op gehoor, en pas in een later stadium ook via het noten lezen. Via de methode leer je naast de traditionele ambachtelijke manier ook met behulp van moderne media, zoals mp3's, video's en pdf's.

Samenspel met andere strijkers en met piano- of gitaarbegeleiding (gratis) maakt het volgen van lessen bij mij extra leuk.

Heb je altijd al viool willen leren spelen of zoek je een viooldocent voor je kind, neem dan vrijblijvend contact met me op. Het is mogelijk een gratis proefles te volgen.

Wat heb ik te bieden:

- Conservatorium diploma Docerend Musicus, Uitvoerend Musicus viool en voltijdse opleiding Theorie der Muziek
- Eigen lesmethode die staaft op ruim 30 jaar ervaring echter jaarlijks wordt aangepast middels de modernste methodes
- Gestructureerde lesopbouw
- Diverse stijlen van klassiek tot jazz, volksmuziek en pop
- Mogelijkheid tot eigen inbreng van stukken of stijlen
- Lessen in Viool, Altviool én Electrische viool
- Zowel voor beginners als voor (ver)gevorderde leerlingen
- Opleiding die, indien gewenst, voorbereidt op het toelatingsexamen van het conservatorium, inclusief het theoretisch gedeelte
- Minimale lestijd 30 minuten wekelijks individueel

Voor tarieven en verdere info:

mail naar nicodezaire@gmail.com of

bel 040-2218360/06-22621092

Nico Dezaire en zijn passie voor het lesgeven

Al tijdens zijn studietijd kreeg Nico Dezaire veel plezier in het lesgeven en legde hij zijn eerste contacten met de educatieve afdeling van de Haske. Op aanraden van zijn docent Cees Schoonenbeek stuurde hij 100 gearrangeerde vioolduetten in, die hij gemaakt had voor zijn examen viool-methodiek. Vijftig ervan werden uitgegeven in “My First violin-duets”. Al tijdens zijn studietijd ontwikkelde hij een eigen lesmethode.

Kenmerkend daarvoor zijn het in balans houden van het ambachtelijke, dat bij het aanleren van een instrument als viool onmisbaar is, met de musiceervreugde. Daarnaast zoekt Nico Dezaire naar balans tussen het auditieve spelen en het spelen vanaf bladmuziek. Vrijwel iedere les begint hij met een korte technische oefening ofwel uitleg van nieuwe stof. Nadat de leerling zich de beginselen van het strijken heeft eigen gemaakt en de verschillende grepen beheerst leert Nico Dezaire het verband tussen de verschillende toonsoorten en die grepen.

Meestal studeert een leerling een bepaalde toonladder en speelt verschillende stukken in deze toonsoort. Die stukken kiest Nico als docent in zoveel mogelijk verschillende muzikale stijlen: van klassiek tot volksmuziek, van jazz tot pop tot filmmuziek. Daarnaast is er aandacht voor het auditieve spelen, dus zonder bladmuziek, via voor- en naspelen en improvisatie. Dit laatste kan op basis van akkoordenschema’s maar ook op basis van andere uitgangspunten. Hierbij laat Nico zich beïnvloeden door Jan Kortie , bij wie Nico enkele cursussen volgde.

Aangezien Nico op het conservatorium piano als bijvak heeft gestudeerd tot het niveau van schoolmusicus, begeleidt Nico zelf zijn leerlingen op piano. Wanneer een leerling op voorspeelavonden, concoursen of toelatings-examen op het conservatorium wil spelen kan dat dus altijd door Nico zelf op de piano worden begeleid.
Daarnaast kan Nico zijn leerlingen begeleiden op (elektrisch) gitaar, waardoor in bepaalde stijlen, zoals volksmuziek of popmuziek de viool beter tot zijn recht komt.
Nico geeft de leerling ook volop ruimte voor eigen inbreng. Een leerling die bij hem een speciale muziekstijl of een speciaal muziekstuk wil leren kan daar altijd mee bij hem aankloppen. Ten slotte heeft het samenspel de speciale aandacht bij Nico: hij adviseert al zijn leerlingen zo snel en zo veel mogelijk samen te spelen met anderen. Daartoe biedt hij via zijn ensembles Strings Together en Concertino volop mogelijkheden. Daarnaast kloppen ook gevorderde amateurs of (semi-) professionals bij Nico aan. Violisten die reeds vele jaren in regionale amateurorkesten en semi-professionele orkesten (zoals Tilburgs Festival Orkest, Philips Orkest, Eindhovens Symfonieorkest) of popbands (zoals de Band zonder Banaan, ofwel BZB) spelen, schaven met hulp van Nico aan hun vioolspel. Verschillende van Nico's oud-leerlingen hebben een conservatorium studie viool afgerond of volgen op dit moment nog een muziekvak-studie.