Nico Dezaire

Violist, componist, muziektheoretikus

Biografie


Nico Dezaire is auteur van momenteel 90 muziekboeken, uitgegeven bij

de Haske - Hal Leonard , Timbre Publications en Educatieve Muziek en Media .

Nico werd op 22 september 1965 geboren te St. Oedenrode.

Op 7-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pianolessen van zijn moeder, Ans Dezaire-Toirkens, op 10-jarige leeftijd volgden vioollessen van Annie Milder. Tijdens zijn jeugd schreef Nico al composities, vooral voor piano.
Tijdens zijn studie aan het Brabants Conservatorium (viool docerend musicus, viool uitvoerend musicus en theorie der muziek) ontstond zijn interesse voor muziekdidactiek. Zijn eerste contacten met muziekuitgeverij de Haske/Hal Leonard ontstonden in de laatste jaren van zijn studie, met als resultaat 3 publicaties in 1991: "My first violin-duets", "My first string ensemble" en "Four aphorisms op.2 voor piano solo".

Tegelijkertijd ontwikkelde Nico zich als violist. Als aanvoerder 2e violen en plaatsvervangend concertmeester speelde hij in de jaren 1984-1991 in het "European Philharmonic Orchestra" te Brussel o.l.v. Jean Jakus. Met dit orkest maakte Nico toernees door Nederland, Belgie, Frankrijk en Spanje. Hij was eveneens aanvoerder 2e violen in het strijkorkest "Sebastian String" o.l.v. zijn docente Katy Sebestyen.

In 1991 nam Nico deel aan de compositiewedstrijd "Graaf Unico van Wassenaer" en werd zijn compositie `Dialoog" als beste geselecteerd en gespeeld door het Nederlands Blazers Ensemble en violist Peter Brunt.
In 1998 werd hij benaderd door uitgeverij de Haske om extern redacteur te worden voor de educatieve afdeling strijkinstrumenten. In samenwerking met Jan de Haan,Jaap Kastelein, Gunter van Rompaey , Jos van den Dungen, Piet Groeneveld en anderen ontstonden vele nieuwe uitgaven voor strijkinstrumenten. Zo initieerde Nico de uiterst succesvolle "Position-serie" voor viool en altviool, waarvan hij componist/arrangeur is. Boeken als "Position 3" en "Position Shifts" worden nationaal en internationaal geprezen. In de periode 2016-2017 werkte Nico samen met uitgeverij Timbre Publications en sinds 2017 wederom met de Haske Halleonard.
Naast zijn werkzaamheden als auteur van muziekboeken is Nico actief als viooldocent, theoriedocent en concertinleider voor een aantal beroepsorkesten, waaronder het Brabants Orkest./Philharmonie Zuid-Nederland en treed regelmatig op als electrisch violist.